Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Σε επίσκεψη στην Αθήνα - HellasGIs

Θα είμαι παρόν στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριό - HellasGIs στην Αθήνα τις 11 Δεκεμβρίος.
Το πρωί θα είμαι ένα γεμάτο πρόγραμμα για μένα αφού θα είμαι στα workshops στις 11.00 με 13.00 για το θέμα "Διάχυση των γεωγραφικών δεδομένων στο διαδίκτυο από QGIS σε Lizmap".

Στο καπάκι, θα συνεχίσω με τη παρουσίαση μου που έχει μεγάλη σχέση με το προηγουμένο θέμα ... με τίτλο "ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΔΗΜΌΣΙΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝΔΕΔΌΜΕΝΩΝ ΣΤΌ ΔΗΜΌ BRETAGNE ROMANTIQUE ΓΑΛΛΙΑΣ".

Θα είμαι διακοπές αλλά ευκαιρία είναι να περάσω και να καποιά λόγια για την εμπειρία μου στο δήμο που εργάζομαι...

Σας βάζω και τη περίληψη της παρουσίασης για περισσότερες λεπτομέρειες στο παρακάτω μέρος.

Περίληψη:
Ο δήμος Bretagne romantique στη Γαλλία θέλει να αναπτύξει τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών της και επίσης να διευκολύνει την πραγματοποίηση των έργων για το προσωπικό  που διασφαλίζει το συντονισμό αυτών. Αυτό εκφράζεται μέσω της αποστολής του δήμου για την παρακολούθηση των 27 κοινοτήτων και τη διάθεση των γεωγραφικών δεδομένων που αφορούν ειδικά το κτηματολόγιο, τα πολεοδομικά σχέδια και τα δεδομένα των δικτύων διανομής. Έτσι εξηγείται η πραγματοποίηση του Δημοτικού Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (ΓΣΠ) το 2009. Αρχικά δημιουργήθηκε για να απαντήσει στις ανάγκες χρήσης και αναζήτησης του κτηματολογίου και της ορθοφωτογραφίας.

Μετά από μερικά χρόνια, διαπιστώθηκε ότι οι ανάγκες των χρηστών έχουν αλλάξει και το ΓΣΠ δεν ήταν προσαρμοσμένο πλέον στις προσδοκίες των υπαλλήλων και των συνεργατών. Γι' αυτό το 2013,  η τοπική αυτοδιοίκηση δεσμεύεται σ'ένα συγκεκριμένο έργο για να εξασφαλισθεί η συνέχιση της χρήσης των γεωγραφικών δεδομένων και της ανάπτυξης  των εφαρμογών του.

Το τμήμα του Συστήματος Πληροφοριών ξεκίνησε αυτό το έργο με μια σταδιακή αύξηση των δεδομένων στο ΓΣΠ. Πρόκειται για τη δημιουργία νέων χωρικών δεδομένων σε σχέση με τα θέματα της πολεοδομίας και του περιβάλλοντος. Παράλληλα, το έργο έχει ως στόχο μια μεγαλύτερη διάχυση των εδαφικών δεδομένων στο διαδίκτυο με σκοπό τη σταδιακή απελευθέρωση αυτών, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται από το κοινό (και όχι μόνο από τους υπαλλήλους των δημόσιων υπηρεσιών). 

Αρχικά μέσω της παρουσίασης θα γίνει η περιγραφή των θεμάτων που αντιμετώπισε η τοπική αυτοδιοίκηση πριν την πραγματοποίηση του έργου.

Έπειτα θα προσεγγίσουμε τις τεχνικές λύσεις και τα θέματα σχετικά με την οργάνωση του έργου. Εξίσου η φάση ευαισθητοποίησης των υπηρεσιών του δήμου και της διεύθυνσης είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη σωστή υλοποίηση του.

Ένα κεφάλαιο θα αναφέρει τις εφαρμογές που λειτουργούν σύμφωνα με τα πρότυπα της δια λειτουργικότητας των συστημάτων. Αυτές βασίζονται σε ελεύθερα λογισμικά για μια μεγαλύτερη ευελιξία που επιτρέπει την εύκολη αναβάθμισή τους.  Πρόκειται για τα λογισμικά Desktop QGIS 2.Χ που είναι εγκατεστημένα στους υπολογιστές των τμημάτων του δήμου και στοχεύουν στη δημιουργία νέων χωρικών δεδομένων που θα ενσωματωθούν στη συνέχεια στο ΓΣΠ. Ανάλογα τα ευαίσθητα δεδομένα, όπως το κτηματολόγιο, βρίσκονται σε μια βάση δεδομένων και σε μια ξεχωριστή εφαρμογή WebGIS  με κωδικοποιημένη πρόσβαση για τους υπάλληλους του δήμου και των κοινοτήτων. Το επόμενο θέμα θα αφορά τη δημόσια διάχυση των γεωγραφικών δεδομένων με ελεύθερα λογισμικά WebGIS Lizmap εξασφαλίζοντας μια πλήρη συμπληρωματικότητα μεταξύ του GIS Desktop QGIS και του WebGIS Client Lizmap. Επισημαίνεται και η διαθεσιμότητα των λογισμικών στην ελληνική γλώσσα για μια καλύτερη κατανόηση από το κοινό.

 Τέλος, θα παρουσιαστούν οι προοπτικές ανάπτυξης του έργου αναλυτικά στοχεύοντας στους προβληματισμούς που προκύπτουν και θα επισημανθούν οι προβλέψεις του κάθε τμήματος για τη βελτίωση των χρήσεων των γεωγραφικών δεδομένων στο δήμο Bretagne romantique.


Για το πλήρης πρόγραμμα, δείτε το αρχείο από την επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου http://www.hellasgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...