Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Οι Ομάδες χρηστών και ο ρόλος τους

Μελέτησα λίγο τα διαφορετικά άρθρα από το περιοδικό IJSDIR. Μάλιστα τα περισσότερα άρθρα είναι από τις πανεπιστημιακές έρευνες και γι' αυτό είναι λίγο δύσκολο να τα καταλαβαίνουμε πλήρως. Για την κατανόηση είναι απαραίτητη η καλή γνώση της γεωπληροφορικής ή της πληροφορικής.

Θέλω να πω λίγο για το άρθρο 139 του περιοδικού 5 του τρέχοντος έτους. Ο τίτλος είναι στα αγγλικά : The role of user organizations in the implementation of National Spatial Data Infrastructure από την Jaana Mäkelä,  την Riitta Vaniala και την Paula Ahonen-Rainio (Φινλανδία).

Έτσι πιστεύω ότι το συμπέρασμα της μελέτης είναι σημαντικό για την πρόβλεψη της εγκατάστασης μιας Υποδομής Χωρικών Πληροφοριών και το ρόλο των ομάδων των χρηστών. Αυτό είναι ακόμα πιο πολύ χρήσιμο για την Ελλάδα όπου λίγα άτομα καταλαβαίνουν τι προσφέρει το ΓΣΠ. Αυτό προσφέρει καινούριες προοπτικές για την κοινωνία μας.

Το θέμα της Υ.Χ.Π είναι πιο προχωρημένο βέβαια από αυτό των Γ.Σ.Π και το ενδιαφέρον του εργαλείου είναι κατανοητό από μια πολύ μικρή ομάδα εμπειρογνωμόνων. Η εγκατάσταση των Υ.Χ.Π είναι ακόμη πιο ενισχυμένη με την προοπτική της εφαρμογής της οδηγίας INSPIRE στην Ευρωπαϊκή Ενώση. Δυστυχώς οι εμπειρογνώμονες ειναι λίγοι ακόμα στην Ελλάδα.

Τα πλεονεκτήματα της Υ.Χ.Π ειναι κατανοητά και περισσότερο όταν ενωθούμε για την εκτέλεση των υπηρεσιών στον πολίτη.

Λοιπόν, το συμπέρασμα του άρθρου παρουσιάζει ότι η δημιουργία μιας Εθνικής Υποδομής Χωρικών Πληροφοριών (ΕΥΧΠ ή NSDI στα αγγλικά) βασίζεται στις ομάδες χρηστών στο τοπικό επίπεδο. Δηλαδή, οι χρήστες συγκεντρώνονται σε κοινότητες ή ομάδες για να την συνεννόηση με τους προμηθευτές των χωρικών δεδομένων και με τους διαχειριστές του έργου.

Το άρθρο εκφράζει σαφώς ότι η γνώση των χρηστών για τα πλεονεκτήματα των χωρικών δεδομένων είναι καθοριστικά για τη σωστή τοποθέτηση του έργου.
Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεται υπόψιν η στρατηγική της επικοινωνίας. Το προσωπικό πρέπει να είναι ενημερωμένο και να έχει ακολουθήσει μια ευαισθητοποίηση με τους στόχους της δημιουργίας του έργου. Η ωριμότητα του έργου υπολογίζεται με αυτή τη φάση.


Από αυτή την άποψη, πρέπει να υπολογίσουμε τη βαθμίδα ευαισθητοποίησης και πιο πολύ την κατανόηση του στόχου του έργου για την ολοκλήρωση του έργου (Υποδομή Χωρικών Πληροφοριών).
Η επικοινωνία με τον χρήστη παίρνει μια μεγάλη θέση στο έργο και ειδικά στο θέμα αυτό.
Για παράδειγμα, δεν πιστεύω ότι είναι σωτό να διαχειριζόμαστε ένα έργο ολοκλήρωσης Υ.Χ.Π σαν ένα έργο ολοκλήρωσης Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών σε δήμο.

Αν είναι, πάμε κατευθείαν στο γκρεμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...