Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Ο χάρτης χρησιμοποιείται πρώτα για το πόλεμο...

Αυτή φράση συνδεεί με τον τίτλο του βιβλίου του Γάλλου γεωγράφου ο Υβ Λακόστ τις 1976 : La géographie, ça sert, d'abord, à faire la guerre. Δηλαδή ''η Γεωγραφία ρησιμοποιείται πρώτα για το πόλεμο''.

Ο πολιτκός και γεωπολιτικός πόλεμος εννοώ εδώ. Αυτός που βασίζεται με δηλώσεις, αυτός που προκαλεί τον λαό και τις αρχές.

Ο χάρτης είναι ένα απίστευτο μέσο για να προκαλείς μια χώρα, μια κοινότητα, μια ομάδα...και ειδικά στη γεωπολιτική μιας περιοχής που η ιστορία έχει διαμορφώθει τα σύνορα...

Να το δούμε το θέμα με το ΄΄εκρηκτικό θέμα΄΄ της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα.


Από πάνω παρουσιάζεται ο επίσημος χάρτης για την ΑΟΖ στη περιοχήπου μας ενδιαφέρει.
Η γραμμή σε μπλε είναι τα σύνορα μεταξύ τις 3 χώρες. Η πήγη είναι εδώ http://www.marineregions.org/eezdetails.php?mrgid=5679

Δείτε τώρα ο χάρτης του Τούρκου διπλωμάτη που παρουσίαζει δικός του χάρτη για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην ανατολική Μεσόγειο...

 
Αυτός ο χάρτης δεν υπάρχει επίσημα στις Διεθνείς Αρχές , μόνο στο μυαλό μιας ομάδας πολιτικών που θα ήθελαν να το εφαρμοσούν στη πραγαματικότητα. Ο στόχος είναι εντελώς γεωπολιτικός!
 
Υπάρχουν μια ατέλειωτη λίστα χαρτών με αυτό το στόχο. Ο στόχος να προκαλεί είναι γεγονός σε αυτές τις περιπτώσεις. Το κύριο μέσο είναι ένα απλό χάρτη που παρουσιάζει την θέληση ή το έργο.
Στα Βαλκάνια, υπάρχουν τα θέματα για τη Μεγάλη Βουλγαρία, τη Μεγάλη Σερβία, τη Μεγάλη Αλβανία κτλ...

Ο χάρτης είναι επικίνδυνο σε σχέση με το στόχο που το χρησιμοποιεί κανείς...και ακόμα περισσότερα αν αυτός είναι σε στατιγική θέση σαν πολιτικός!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...