Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

GeoDesign...Γεωσχεδιασμός...

Είχαμε την πληροφορική και έγινε γεωπληροφορική...
Έχουμε το σχεδιασμό και εμφανίζεται σιγά-σιγά (στις αναπτυγμένες χώρες της γεπληροφορικής...) ο γεω-σχεδιασμός ή το GeoDesign.

Προσωπικά δεν είναι πρώτη φορά που διαβάζω ένα άρθρο που αφορά  το GeoDesign. Το τελευταίο ήταν από ένα περιοδικό...το ArcNews του Ιουλίου αν θυμάμαι καλά.

Τώρα βλέπω πιο συχνά άρθρα στο διαδίκτυο αλλά  είναι πάντα στα αγγλικά και κυρίως από τον Καναδά ή τις ΗΠΑ.
Εάν δε γνωρίζετε τι είναι το GeoDesign, πρέπει να ξέρετε ότι δεν θα το δούμε σύντομα.Το GeoDesign είναι ακόμα για τις αναπτυγμένες χώρες του ΓΣΠ....Κανάδας, ΗΠΑ...

Δεν θα σας εξηγήσω τι είναι ακριβώς αλλά μπορώ να πω ότι είναι η:

''σύνδεση μεταξύ της πληροφορίας των χωρικών δεδομένων και του σχεδιασμού. Δηλαδή πώς να σχεδιάσουμε τα χωρικά δεδομένα για να δώσουμε όλη τη σημασία της πληροφορίας. Πρακτικά πρέπει να ξέρουμε ότι θα γίνει αλλάζοντας για παράδειγμα τα χρώματα των χωρικών δεδομένων και τη δόμη αυτών: σημεία, πολύγωνα, raster grid...''

Θα βρούμε πληροφορίες για το GeoDesign στα άρθρα και στις ιστοσελίδαες του ESRI. Η εταιρεία αυτή έχει αρχίσει να ασχολείται με το θέμα αυτό. Για παράδειγμα, θα γίνει το GeoDesignSummit με τη χορηγία της στης ΗΠΑ...Φυσικά!

Από αυτό το ιστολόγιο θα βρείτε άλλες πληροφορίες για το GeoDesign. Υπάρχει ένας σύνδεσμος προς ένα αρχείο σε PDF του ESRI.
Καταλαβαίνουμε γιατί ο Jack Dangermond είναι αυτός που είναι...υπάρχουν και άλλες σελίδες πληροφορίας για το θέμα εδώ και εδώ.

Πρακτικά, το να δουλεύουμε με το GeoDesign είναι η δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τις λειτουργικότητες μιας εφαρμογής (WebGIS για παράδειγμα) για να αλλάξουμε/προσαρμόσουμε την εμφάνιση της χωρικής πληροφορίας, δηλαδή το μήνυμα που "κουβαλάνε" τα χωρικά δεδομένα για να είναι αποτελεσματικό. Έτσι αλλάζουμε τα χρώματα, τη λάμψη, την αδιαφάνεια, την εμφάνιση, τα αντιθέτα...

Ένα παράδειγμα... http://sample.azavea.com/DT_EconDev/

Σας αρέσει το GeoDesign, θέλετε να δουλέψετε πάνω σε αυτό...μια λύση...φύγετε από την Ευρώπη και είναι πιθανό να βρείτε μια δουλειά σαν GeoDesigner.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...