Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Panorama Έργων ΓΣΠ Ελλάδος

Πριν λίγο καιρό είχα αναφέρει κάτι σε σχέση με τα έργα στην Ελλάδα. Δεν ξέρω αν θυμάστε καλά, αλλά είχα βάλει ένα άρθρο το οποίο ανέφερε ως δαπάνες 42,67 εκ. ευρώ για τα έργα Υποδομών Κοινωνίας της Πληροφορίας στον τομέα των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών.

Μετά από 2 μήνες λοιπόν, δημιουργήσαμε ένα χάρτη που εκφράζει ακριβώς πού πάνε τόσα χρήματα. Εννοώ που πάνε... από γεωγραφικής απόψεως στην Ελλάδα.

Υπάρχουν περίπου 100 έργα που ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη βάση δεδομένων που βρίσκεται εδώ, δημιουργήσαμε μέσω OpenSource GIS (QGIS) μια βάση δεδομένων που αναλύει την ύπαρξη/υλοποίηση του έργου σε κάθε δήμο της Ελλάδας. Επίσης η ανάλυση μας μελετάει το συνολικό προϋπολογισμό για την εκτέλεση κάθε έργου ανά δήμο.


Η άποψη μου...ήτανε ότι τα έργα πραγματοποιούνται κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.


Τελικά, καταλαβαίνουμε ότι δεν είχα κάνει μεγάλο λάθος. Πιο κάτω οι χάρτες της ανάλυσης μας.






Το υπόμνημα για τους χάρτες (σε 100 000€)





Ο χάρτης της Ελλάδας παρουσιάζει το συνολικό προϋπολογισμό για την εκτέλεση κάθε έργου ανά δήμο. Απεικονίζει μια συγκέντρωση στην Αθήνα. Δε μπορούμε να το πούμε το ίδιο και για την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, σημειώνουμε μια "ελαφρή" διασκόρπιση σε όλη την Ελλάδα (Μακεδονία).
Όταν λέω "ελαφρή", δε θέλω να είμαι απότομος... Άλλοι μπορούν το αναφέρουν ως μια "παράλειψη" χρηματοδότησης για τα έργα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Επίσης, βάζω ακόμη ένα χάρτη για να είναι πιο εύκολη η σύγκριση για την εκτέλεση των έργων μεταξύ της περιοχής της Αθήνας και της περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλονίκη




Στην Αθήνα



Σημείωση:
Οι "χάρτες" έχουν στόχο να απεικονίζουν το άρθρο του ιστολογίου. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι σε τελική κατάσταση (εικόνες παρά χάρτες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...