Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Η Ελλάδα στη διαλειτουργικότητα...

Όπως γράφει και ένας φίλος μου στο ιστολόγιο του...¨Η γεωπληροφορική όπως την βλέπω¨ , προσωπικά θα ήθελα να πω ότι την βλέπω σε καλό δρόμο...
Σίγουρα αυτό μπορώ να το εκφράσω μετά από την Ημερίδα που ήμουνα στην Αθήνα. Η άποψη αυτή είναι βέβαια προσωπική, καθώς θυμάμαι και την κατάσταση του GIS στην Ελλάδα όταν τελείωσα τις σπουδές 5 χρόνια πριν.

Το λέω και το υποστηρίζω. Για παράδειγμα κανονίζω να πάω στην Αθήνα για την Ημερίδα ¨Διαλειτουργικότητα και Γεωγραφική πληροφορία¨. Φεύγω από τον αεροδρόμιο και παίρνω τον προαστιακό από Ε.Βενιζέλος για το κέντρο της Αθήνας.
Κάθομαι και αρχίζω να διαβάσω την εφημερίδα που βρίσκεται στο κάθισμα απέναντι από μένα.

Είναι το Athens Post...
Μια ςφημερίδα όχι πολύ γνωστή για το ευρύ κοινό...ας πούμε.. αλλά το κοιτάζω και ξαφνικά βλέπω δύο άρθρα...

Το πρώτο είναι στη σελίδα 17:
My Halandri : Ο δήμος ενημερώνει για τις ψηφιακές τεχνολογίες.
Το άρθρο λέει ότι ο δήμος Χαλανδρίου υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί 3 έργα:
- e-URIPIDIS
- e-TOPOS : Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα του Δήμου Χαλανδρίου...

Το Δεύτερο λεεί στη σελίδα 16 :
Ακόμη δύο Ευρωπαϊκά Προγράμματα αξιοποιεί ο Δήμος...
Και λεεί πιο κάτω ότι μέσω των πλαισίων του Επιχειρησιακού Προγράμματος ¨ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΚΓΛΙΣΗ¨, υπάρχει μια πρόταση που περιλαμβάνει ένα πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης διαδικασιών με τη χρήση Γεωγραφικού Πληροφοριακού συστήματος για την κατανομή των πληροφοριών και των εργασιών με γεωγραφική απεικόνιση.

Μετά από αυτό το διάβασμα ήμουν καλά προετοιμασμένος για τα επόμενα πράγματα. Και έτσι ξέχασα το ηλεκτρικό, τον κόσμο γύρω μου που ήταν σαν σαρδέλες στο μέτρο, την κυκλοφορία στους δρόμους, το περπάτημα στη Σύγγρου ...

Τελικά η Ημερίδα ήτανε πολύ ενδιαφέρουσα και όχι επειδή έμαθα πολλά πράγματα αλλά κατάλαβα ότι τουλάχιστον δεν είμαι μόνος μου στην Ελλάδα να ασχολούμαι με την οδηγία INSPIRE, με τα WebServices του OGC, με τα πρότυπα μεταδεδομένων και με όλα τα θέματα που αφορούν πιο γενικά τη διαλειτουργικότητα των γεωγραφικών συστημάτων.

Με κάποιες φωτογραφίες ...
Η εισαγωγή της Αθήνας ΤΡΑΚΑΣ από το OGC.

Επόμενος, η πολύ καλή και τεχνική παρουσίαση του Raj Singh.


Η παρουσίαση του κ. Χάλαρη από το ΓΥΣ...Εντυπωσιακός, αξιόλογος άνθρωπος

Με το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της οδηγίας INSPIRE. (στα ελληνικά...)


Για πληροφορίες, η ηχογραφημένη παρουσίαση του κ. Χάλαρη μπορεί ναι είναι διαθέσιμη εδώ. Περιμένω την άδεια του για την δημοσίευση στο ιστολόγιο... ;-)

Όταν έφυγα από την Αθήνα για να γυρίσω στο σπίτι...περπατώντας στη συνοικία του σιδηροδρομικού σταθμού, σκέφτηκα ότι βρήκα μια φωτογραφία που απεικονίζει σχεδόν καλά την κατάσταση της διαλειτουργικότητας στην Ελλάδα σε σχέση με την γεωγραφική πληροφορία.


ΜΙΑ ΒΑΣΗ...που περιμένει άλλα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...