Εκδόθηκε το νέο τεύχο ένος πολύ γνωστό γαλλικό περιοδικό το
''Géomatique Expert N°120 ''του Ιανουαρίου 2018.Στο εξειδικευμένο περιοδικό για τα θέματα σε σχέση με τη γεωπληροφορική υπάρχουν μερικές σελίδες για τη νέα έκδοση του QGIS.
Σας περιγράφω τι λεεί το άρθρο για το μεγάλο γεγονός της γεωπληροφορικής OpenSource. Το άρθρο εξηγεί αρκετά σε 10 σελίδες τις νέες λειτουργίες του λογισμικού. Υπομονή να έχουμε, το λογισμικό έρχεται σε 4 μέρες αλλά σας πληροφορώ από τώρα...
1- Κατ'αρχήν ΄η νέα έκδοση είναι τη μετάβαση από Qt4 σε Qt5 και τη γενική χρήση της γλώσσας OpenGL για την εμφάνιση της διεπαφης. Η γλώσσα αυτή επιτρέπει την εμφάνιση και τη περιγράφη των αντικειμένων σε 3D. Υπάρχουν 3 εκδόσεις δηλαδή μια ''κανονική'', μια για τα κινητά και μια για το διαδίκτυο που ονομάζεται ''WebGL''.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η εμφάνηση των γραφικών πηγών είναι πιο ρευστή τώρα.
Qt μπορεί να εμφανίσει αντικείμενα σε 3D.
Τα zoom και κίνησεις είναι πιο γρήγορα.
Εικόνα της Anita Graser
Γενικά, δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές σε σχέση με τη διεπαφή του λογισμικού.
2- Η πληροφορική γλώσσα ανάπτυξης του λογισμικού είναι το C++. Αυτό δεν αλλάζει αλλά δυσκολεύει πάντα τους νέους για την ανάπτυξη νεών λειτουργιών.
3- Για το θέμα του QGIS Server που επιτρέπει τη διάχυση γεωγραφικών πληροφοριών στο διαδίκτυο, λένε ότι έγραψαν ξανά όλο το κωδικό με τη θέληση να λειτουργήσε καλύτερα και να είναι πιο ομαλά στη ροή.
4- Υπάρχει μια προσοχή επειδή έγινε η μετάβαση σε python 3. Ένα αρχείο .qgs σε έκδοση 2.18 που ανοίγεται στο QGIS 3.0 δεν μπορεί να ανοίγεται μετά σε έκδοση 2.18.
Γίνεται αδύντον να τη χρησιμοποιούμε.
5- Υπάρχει ένα εργαλείο που ονομάζεται Data Source Manager με όποιο συνδεεί το λογισμικό σε πολλές εξωτερικές πήγες δεδομένων. Υπάρχουν τις σύνδεσεις σε νέες λειτουργίες σαν GeoNode/GeoPackage.
6- Το DB Manager θα χρησιμοποιήσει τα GeoPackages και μπορεί να συνδεεί σε βάσεις δεδομένων Oracle.
7- Υπάρχουν και πάρα πολλές νέες λειτουργίες για χωρικές ανάλυσεις που βασίζονται σε Grass ή Saga.
8- Η κυρία καινοτομία του λογισμικού στην έκδοση 3.0 είναι η ανάπτυξη της λειτουργίας 3D με το New 3D Map.Χρησιμοποιεί τη βιβλιοθήκη Qt3D για την εμφάνιση της Scene. Θέλει όμως μια μεγαλή δύναμη από τον υπολογιστή που σημαίνει ένα δυνατό CPU στον υπολογιστή σας.
9- Η λειτουργία 3D επιτρέπει να καλέσει γεωγραφικά δεδομένα πάνω στο TIN και με υπερβολή (vertical exaggeration). To 3View επιτρέπει και να εξωθεί δεδομένα όπως τα πολύγωνα.
Καταλαβαίνετε στο τέλος ότι δεν είναι εντελώς σίγουρο ότι οι λειτουργίες σε σχέση με τη διαχείριση των δεδομένων σε 3D θα μπορέσουν να σηκωθούν εύκολα οι περιπλοκές χάρτες. Θέλει δυνατά GPU στους υπολογιστές.
Επίσης είναι καλό να κρατήσετε μια παλιά έκδοση του QGIS2 λογό της συμβατότητας των plugins με τη νέα έκδοση. Σίγουρα, θα χρειαστεί πολλούς μήνες μέχρι να είναι όλα τα plugins συμβατά με το QGIS 3.0